Pris till Karin Rehnqvist

Musikförläggarnas hederspris delas varje år ut av branschorganisationen Musikförläggarna. I år tilldelas det Karin Rehnqvist med motiveringen: ”Hon är bron mellan diktarens viskningar och vallflickans rop, en stig att följa mellan sagans ursprung och samtidens tonspråk”. Några av de tidigare pristagarna är Eva Dahlgren, Mikael Wiehe och senast förra året textförfattaren Kenneth Gärdestad.

Hederspriset tilldelas en ”musikskapare som gjort betydande insatser under lång tid i svenskt och/eller internationellt musikliv samt tjänat som extraordinär inspirationskälla”. I år går priset till kompositören Karin Rehnqvist för hennes betydande insatser i musiklivet.

– Jag ser det som en stor uppmuntran att fortsätta söka nya klanger och uttryck som berör. Att komponera är krävande. Detta ger mod och kraft, säger Karin Rehnqvist i ett pressmeddelande.

Karin Rehnqvist är en av Sveriges mest prisbelönta och kända tonsättare. Hon har varit verksam sedan 1980-talet och har producerat en rad kritikerrosade musikarrangemang under sin karriär. Bland annat komponerade hon verket Hymn som bröllopsgåva till kronprinsessparet år 2010, vilket framfördes på bröllopet. Hon har också vunnit en Grammis för klassisk musik för skivan Live år 2014.

Flickkören och framförallt Bosse Johansson har haft en långt och givande samarbete med Karin under många år. Karin har komponerat ett antal stycken för Flickkören som vi sedan har uruppfört och framfört många gånger om igen. Vi känner stolthet och glädje över att ha fått göra musik av Karin under många år och gratulerar Musikförläggarna till ett utmärkt val av pristagare, och Karin till en välförtjänt utmärkelse. 

Lyssna gärna på Karins I himmelen från Spotify: