En kväll för Afghanistan 8 mars 2019

Fredag 8 mars kl 20.00

På internationella kvinnodagen hålls en konsert i Berwaldhallen med den afghanska kvinnoorkestern Zohra från ANIM, den lika viktiga som hotade musikskolan i Kabul som fick Polar-priset 2018. Medverkar gör även Adolf Fredriks Flickkör och elever från Lilla Akademin. Konserten föregås av ett separat arrangerat seminarium, se mer information på Berwaldhallens webbplats.

Biljetter till seminariet hanteras separat.

Kvinnorna i orkestern Zohra spelar bokstavligt talat för sina liv – och för sin frihet. Ledda av 22-åriga dirigenten Negin Khpalwak har ensemblen blivit världskänd sedan sin internationella debut under World Economic Forums konferens i Davos 2016.

Medverkande

Orkestern Zohra från Afghanistan. Negin Kphalwak och Lauren Braithwaie, dirigenter

Lilla Akademiens Kammarorkester. Mark Tatlow, dirigent

Adolf Fredriks Flickkör. Fredrik Winberg, dirigent

 


 

Zohra är baserad vid Polarpris-belönade musikskolan ANIM som grundades 2010 i Kabul. Skolan har redan en tredjedel kvinnliga elever i ett land där talibaner, islamister och andra konservativa grupper reagerar med hot och våld mot musikutövande kvinnor. Före konserten ges ett seminarium om situationen i dagens Afghanistan till minne av Sveriges Radios korrespondent Nils Horner som för fem år mördades i Kabul.

Många säger att musikskolan ANIM är Aghanistans lyckligaste plats. Invid en grönskande park i det myllrande kaos som är huvudstaden Kabul ligger Afghanistan National Institute of Music. Den ständigt närvarande smoggen ger luften ett vackert rosa dis och staden ligger högt, omringat av majestätiska, snötäckta sagoberg. Bergen, Afghanistans själ.

Till musikskolan kommer några av de mest utsatta barnen från landets många provinser, från olika folk- och språkgrupper, inte minst flickor. I ett land där musik under talibanernas styre 1996–2001 varit bannlyst och där kvinnors tillgång till det vi ser som mänskliga rättigheter ofta är hårt begränsad är ANIM:s verksamhet unik.

För de som tvingats trotsa släkt och tusenåriga traditioner för att kunna studera är skolan både fristad och familj. Stämningen är varm och välkomnande, pojkar och flickor undervisas tillsammans och traditionella afghanska instrument som rubab och qashkarcha klingar sida vid sida med västerländska instrument.

Alla är där med livet som insats – skolan är sorgligt nog hotad just på grund av den frihet och jämlikhet den praktiserar. Självmordsbombaren som i december 2014 dödade en person och skadade skolans grundare Dr Ahmad Sarmast vid en konsert med skolans ungdomsorkester i är ännu färsk i minnet.

År 2018 fick ANIM och dess grundare Dr Sarmast ta emot Polarpriset för sitt arbete med att förändra unga människors liv genom musik. Skolans kulturella strävan märks kanske tydligast i Zohra, landets första kvinnliga orkester. De har redan framträtt på några av Europas viktigaste politiska och musikaliska scener, där de varje gång musicerat med unga lokala musiker.

Tillsammans med Zohra, Adolf Fredriks flickkör och instrumentalister från Lilla Akademin firar vi Internationella kvinnodagen med ett program som både ger en aning av sagobergens sluttningar och en doft av svensk granskog.

Konserten föregås av ett seminarium där Sveriges Radio vill belysa situationen i Afghanistan, ett land som blivit alltmer avskuret och där journalisten Nils Horner mördades på öppen gata i Kabul för fem år sedan. Horners sista reportage handlade om afghanska kvinnors oro inför det kommande valet – vad har hänt sedan dess? Sveriges Radios utrikeschef Ginna Lindberg är moderator.

”Om vi är rädda och sitter hemma gör vi inga framsteg och kan inte öppna dörrar för andra” säger 22-åriga Negin Khpalwak, kvällens dirigent. Hon är Afghanistans första kvinna någonsin i yrket.

Kvällens konsert är ett samarbete mellan Berwaldhallen och Polar Music Prize.